Regler
OV Beachhandboll i föreningsklassen spelar med internationella beachhandbollsregler, där bland annat japaner och 360-snurrar premieras, dock gäller det ej U8-U10 samt i motionsklasserna och i Scandic företags cup, här gäller 1 poäng per mål.
Vi kommer att köra efter Svenska Handbollsförbundets regelverk när det gäller barn. Det innebär att i U8-U10 så kommer det inte att finnas tabeller eller slutspel. I alla andra åldersklasser kommer det att vara tabeller och slutspel.
Här beskriver vi kort de regler som gäller för OV Beachhandboll och som skiljer sig från vanlig handboll.
Matcher
- Alla matcher startas med uppkast. Hemma och bortalag har fasta sidor.
- Matchtiden
- 1×10 minuter gäller för företag, motionsklasser samt föreningsklasserna U8 – U10.
- 2×10 minuter gäller för seniorer, juniorer samt U11 – U16.
- I matcher som spelas 2×10 så måste det vara en vinnare i varje halvlek.
- Är resultatet lika i halvlek är det uppkast och golden goal.
- Vinner lagen varsin halvlek så avgör – gruppspel golden goal,- slutspel shoot out.
- Matcher som spelas i 1×10 kan sluta oavgjort i gruppspelet.
- I slutspelet avgörs matchen med golden goal vid oavgjort.
Shoot out - 3 spelare från varje lag ska en shoot out var.
- Är det oavgjort efter dessa 3 shoot outs så fortsätter man 1 och 1 tills det blir avgjort.
- Man startar shoot outen med att båda målvakterna har en fot på mållinjen och utespelaren i det lag som ska utföra shoot outen har en fot på sin egen målgårdslinje.
- Bollen startar hos utespelaren som spelar bollen till målvakten.
- I och med passningen lämnar utespelarens hand får både målvakten och utespelaren börja röra sig.
- Målvakten kan antingen passa bollen till sin utespelare eller kasta bollen direkt i motståndarnas mål. Om målvakten kastar direkt i mål får bollen inte röra marken innan den passerar mållinjen, om bollen går direkt i mål utan att röra marken räknas det som 2 mål.
- Motståndarnas målvakt får lämna sitt målområde för att bryta bollbanan men om målvakten rör utespelaren så är det vanligt straffkast (räknas som 2 mål), domaren ska även bestraffamålvakten med antingen utvisning eller rött kort beroende på hur grovt motståndarmålvakten har attackerat anfallande utespelare. Tillägg: Det är tillåtet för målvakten att spela för en offensiv foul (stürmerfoul)
- Vid utvisning gäller att målvakten inte får delta vid nästkommande shoot out för sitt eget lag och inte stå mål på motståndarnas nästkommande shoot out. Därefter får målvakten vara med i shoot outen igen. Vid rött kort får målvakten inte delta mer i denna match.
- Enda gången bollen får röra marken innan den passerar mållinjen är när utespelaren skjuter mot mål. Skulle den röra marken innan dess så är bollen död och shoot outen missad.
Mål - Det räknas som 2 mål när målvakten gör mål (oavsett var hen befinner sig på planen), straffkast, japaner och 360° snurr i luften. Alla andra spektakulära mål räknas endast som 1 mål.
Spelet - Utespelare får ta boll som ligger eller rullar i målgården.
- Målvakten får inte beröra bollen med foten eller benet under knät, när den ligger på marken i målområdet eller rör sig ut mot spelområdet, detta på grund av att utespelarna får lov att ta bollen när den ligger i målgården.
- Bollen får inte bli kvar på marken längre än 3 sekunder och sedan bli upplockad av sammaspelare som senast rörde den.
- När bollen går över sidlinjen på långsidan så är det inkast.
- Inga lag time-outs tillämpas.
- Varje lag har vars en sida att byta på.
- ”Doppning” av boll räknas inte som studs. För att det ska räknas som studs måste man släppa bollen. Man får rulla bollen framåt och då räknas det som man studsar.
Bestraffningar - Utvisningstiden är lika lång som motståndarna har bollen i besittning.
- Uttrycket byte av besittning används för att beteckna att besittningen av bollen har gått över från det ena laget till det andra. Undantag och klarlägganden:
- Vid starten av andra halvlek, Golden Goal och Shoot out (en mot målvakten) får utvisade spelare ersättas eller tillåts att återinträda på spelplanen.
- Utvisning av försvarsspelare i kombination med utdömt straffkast.
- Utvisning av försvarsspelare i kombination med mål.
- Om det anfallande laget gör mål, får den utvisade spelaren ersättas eller tillåts att återinträda på spelplanen efter målvaktskastet.
- Om inget mål blir gjort, skall den utvisade spelaren eller hans ersättare vänta till nästa byte av besittning innan han tillåts att återinträda på spelplanen.
- Fasthållningar renderar utvisning.
- Två utvisningar ger rött kort.
- Direkt rött kort ger avstängning nästa match.
- Respektera domarnas beslut, vi är här för att ha roligt och har nolltolerans mot osportsligt beteende